Деня на народните будители честваме за пръв път през 1909 г.

...
Деня на народните будители честваме за пръв път през 1909 г.
Коментари Харесай

Утре честваме Деня на народните будители, но знаете ли в кой град е отбелязан за пръв път?

Деня на националните будители честваме за пръв път през 1909 година в град Пловдив, като тогава към момента е бил всекидневен. Истинската нужда от празника като че ли настъпва в междувоенния период като контрапункт на обезверяването и краха на българския народен блян след завършек на Първата международна война.

Човекът с необикновен принос за всенародното му честване е Стоян Омарчевски, министър на националното просвещение в правителството на Александър Стамболийски. Омарчевски предлага датата 1 ноември като формален ден на българските национални будители през 1922 година. По мотив оповестяването на празника за общонационален, министърът казва: 

" Когато е отчаян и комплициран в духовните си полезности, българският народ търси очакване и вяра в своето минало, във всички ония морални и културни качества, които носи в душата си.. "

И още:

"...първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата юноша към всичко скъпо и ярко от нашето минало и да я приобщим към това минало, с цел да почерпи тя от него жизненост и очакване, мощ и подтик към активност и творчество. Нашата юноша би трябвало да знае, че животът единствено тогава е скъп, когато е въодушевен от идейност, от стремеж; единствено тогава животът е изчерпателен и логичен, когато е налегнат от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното, а това е вложено в облиците и творенията на всички ония наши дейци, които будиха нашия народ в дните на неговото иго, които го водиха към култура и национална независимост през епохата на Възраждането и които му сътвориха безконечни културни полезности през неговия свободен живот...

Министерството на националното просвещение дефинира деня 1 ноември — деня на св. Йоан Рилски, за празник на българските будители, за празник, да го назовем, на огромните българи, посредством който празник, организиран системно и редовно, да се сплотяват всички старания в това направление, като тоя ден се трансформира в фетиш на българския национален талант "

За празника е била определена датата 1 ноември, тъй като е и Денят на настойника на българския народ св. Иван Рилски. Славата на пръв будител на нацията ни пък справедливо носи Паисий Хилендарски, който през 1762 година написва " История Славянобългарска " и слага началото на българското събуждане.

Сред будителите са и десетките борци за национално избавление, хора съдействали за образованието, науката, културата, а и за духовното развиване на България. Сред най-известните са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и доста други. 

В този смисъл можем да кажем, че будителите са свръзката сред предишното, сегашното и бъдещето в една нация. Техните каузи са крепителна сила и извор на ентусиазъм, даващо посоката за бъдещето. Будител може да бъде и всеки от нас!

Пожелаваме Ви топло посрещане на празника!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР